Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen leed

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Angst en zorgen, of beter gezegd, angstige dagen, waarover dit evangelie spreekt behoren tot de meest drukkende last van een mensenleven. En die angstige zorgen zijn ook typisch menselijk. Zij komen voort uit de mogelijkheid om in de toekomst te kunnen kijken. De vogels in de lucht en de lelies in het veld blijven van die zorgen gespaard.

Wat zullen wij eten? Wat zullen wij drinken? Waarmee zullen wij ons kleden? Dat zijn onze zorgen nog niet. Maar wij stellen ons wel andere vragen en ook met dezelfde beklemmende zorg.

Zullen wij ons werk kunnen behouden? Zullen wij onze levensstandaard kunnen behouden? Zullen de ziekte-uitkeringen zo blijven? Zouden wij nog in het buitenland op vakantie kunnen gaan? Zullen we onze auto niet moeten verkopen? ... De bron van angst droogt niet uit, omdat veel overbodige dingen voor ons noodzakelijk zijn geworden.

Die zorgen kunnen de mensen ongehoord beklemmen. Wie zich daaraan zonder weerstand overgeeft, wordt ziek. Ziekenhuizen en cafés worden voor een groot deel door zulke mensen gevuld. Angstige zorgen, alcoholisme, drugs, zelfmoord gaan in onze moderne wereld hand in hand.

Tegenover al die zorgen van onze crisistijd klinkt het evangelie erg naïef. Jezus gebruikt die woorden ook meer om onze aandacht te vestigen op het wezenlijke, dan om ze letterlijk op te vatten. Men noemt zulke woorden profetisch. Het gaat hier niet om een leer, maar om impulsen, die ons moeten doen denken en handelen. Jezus wil zeggen: Kijk toch eens naar je leven. Wat maak je je toch veel zorgen, waardoor je angst steeds groter wordt! Nauwelijks heb je een kleine wagen gekocht met twee deuren, of je ziet al een grotere met meer paardenkracht en groter comfort. We willen de zaak steeds meer uitbreiden om te kunnen concurreren. Men durft zelfs niet meer te trouwen, wie weet, of je het op de duur wel uithoudt. Dan maar liever eerst zo bij elkaar wonen, dan sparen we ten minste de scheidingskosten nog uit.

Zo zijn de mensen steeds vol zorgen voor morgen en 40 procent van alle zorgen zijn eenvoudigweg illusie. 'Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen leed'. Jezus wil ons een paar maagzweren sparen als Hij zegt: maak je geen zorgen voor morgen. Hij geeft ons drie stappen aan om ons van onze zorgen te verlossen.

Wij zouden op de eerste plaats moeten proberen geen twee heren te dienen. Angstige zorgen om andere dingen raken niet alleen het hart van de mens, maar ook het hart van God. Je neemt God niet meer ernstig, als je alles van de mammon verwacht.

Een tweede stap zou zijn: wees niet te erg bekommerd om jezelf, maar zorg voor anderen. Mensen die aan depressies lijden, kunnen in veertien dagen genezen zijn, als ze proberen elke dag een ander een pleziertje te doen. Hoe meer je zorgt voor anderen, des te minder zorg heb je voor jezelf.

De derde en beslissende stap is: het Rijk van God in je leven op de eerste plaats stellen. Voor wie leeft voor de grote zorgen van de maatschappij, verzinken de persoonlijke zorgen in het niet. En Jezus zelf draagt de zorgen van de mensen, die voor het Rijk van God willen zorgen.